^Pujar
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Destacats

Cerca...

Xarxes Socials

FacebookTwitter

Calendari

Juliol 2024
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

INICIAR SESSIÓ

Montse Esteve

Descansa en pau, Montse. T'estimem!

Avui ens ha deixat Montse Esteve Palà, la nostra Montse, la que tossudament lluitava per aconseguir que UNESCO Tortosa estigués al lloc que li pertocava UNESCO, entitat que era la seva passió, part de la seva vida i de la qual és i en serà sempre presidenta. Tortosa, ciutat que l’acollí i que ella estimà creant entitats com Atzavara Arrels, Iaios i  iaies conta contes, passejant pels seus racons, coneixent i fent amics arreu, participant de les activitats  culturals i tradicionals.

Avui l’Associació Amigues i Amics de la UNESCO Tortosa  estem de dol i plorem la seva pèrdua. Tanmateix, Montse, mai deixaràs de formar-ne part perquè no som només un equip, som una gran família que batega amb el teu cor.

I en aquests moments tan dolorosos us tenim especialment presents a vosaltres, els fills Marta i Albert i els seus néts Martí i Isaac, tan estimats per Montse. Ens teniu al vostres costat i us acompanyem des del nostre profund afecte. Estem convençuts que el coratge, la il·lusió i l’ànim de Montse ens acompanyarà per sempre i guiarà els nostres passos. Descansa en pau, Montse.

T'estimem!

Amigues i amics de la Unesco de Tortosa

31 de març del 2020

 

******

 

Montserrat Esteve Palà ha deixat de somriure’ns aquest matí estrany de primavera, per sempre. I en els milers de cors de les persones que l’estimàvem s’ha fet lloc un buit, dens i silenciós, que només el pas del temps podrà reomplir amb tots els seus records, amb tota la immensitat d’imatges i gestos que ens llega a la memòria.

Montserrat Esteve Palà, la Montse de la UNESCO, ha lluitat fins al final contra la rapidesa, la voracitat i l’absurditat d’una malaltia injusta. És ben cert que morim com vivim, i la lluitadora Montse, acostumada a ser forta i combativa en tots els àmbits de la vida, s’hi ha deixat fins a l’última espurna de vida en la que ha estat inesperadament la darrera batalla.

Un garbuix confós de pensaments i emocions se’ns barregen a hores d’ara, un cabdell infinit d’instants viscuts, i sobretot de projectes futurs que ja no podran ser compartits. Haurem d’aprendre a seguir endavant sense la seva presència, només amb l’escalf del seu record que ens hi agermana. Serà en les llavors d’un avenir incert, que construirem amb les nostres pròpies mans, on el seu somriure etern podrà florir per sempre.

Descansa en pau, Montse.

Miquel Àngel Essomba. Exdirector del Centre UNESCO de Catalunya

31 de març del 2020

 

Montserrat Esteve, la solidaritat

Des de Tortosa, des de les Terres de l’Ebre arreu del món, Montserrat Esteve ha sigut un referent incomparable de solidaritat humana, de neguit per les necessitats dels altres, dels més vulnerables, dels més necessitats.

Acaba de deixar-nos quan estava en més força i visió de futur que mai. Actuava pels valors que són essencials per a assegurar a les generacions que arriben una vida digna en una Terra a on s’aturen los processos que estan deteriorant la qualitat ecològica.

La seua dedicació no tenia límits. Sempre positiva, era capaç de mobilitzar a tothom, especialment a la gent jove, conscient de què són, elles i ells, lo més essencial del esdevenidor comú.

Durant molts d’anys, com a Presidenta de l’Associació Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa va portar a terme una excel·lent promoció i difusió dels principis ètics de l’Organització del Sistema de les Nacions Unides, especialitzada en l’Educació, la Ciència i la Cultura. Es tracta de formar éssers humans “lliures i responsables”, capaços de participar, ser crítics i autocrítics, i de fomentar la transició des d’una cultura de domini, imposició i guerra a una cultura de diàleg, conciliació i pau, de la raó de la força a la força de la raó.

Personalment li estaré sempre agraït perquè des del primer moment va acceptar fer-se càrrec de l’organització dels Premis als centres educatius, i personals, que vaig decidir, en consulta en los meus cosins, crear a Tortosa, a on estan les meues arrels, d’on eren ma mare i mon pare… Montse Esteve se cuidava de tot i, en lo seu magnífic i eficaç equip, ho portava endavant, incloent lo llegat de llibres i objectes artístics que la Cambra de Comerç de Tortosa va tindre l’amabilitat d’oferir-me instal·lar a la gran sala principal del Palau Brunet.

Montse Esteve ha mort víctima del coronavirus. A tots els que l’han tractat, lo meu reconeixement més profund. En primer lloc, als seus filla i fill, Marta i Albert, a tots els familiars i amistats, la meua condolença i el meu sentiment més gran.  A Meritxell Roigé, l’Alcaldessa, que tan ajudava a Montse, a Irene Prades, Directora de la Biblioteca que porta el nom de mon tio Marcelino, a Miquel Àngel Essomba, a Josep Bayerri, a Lluesma, a Francesc Faiges, President de la Cambra, a Santi Valldeperez, al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira Virgili, a la UNED, a les Directores i Directors dels Centres Escolars de Primària i Secundària, al seus alumnes… a tots aquells a los que Montse Esteve portava a la ment i el cor… en particular a Ada Vallés i tots els de la Associació UNESCO-Tortosa… Montse Esteve s’absenta però es queda sempre inspirant-nos per la seua lluminosa trajectòria humana exemplar.

Federico Mayor Zaragoza

31 de marzo de 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix l'article

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Copyright © 2013. ASSOCIACIÓ D’AMIGUES I AMICS DE LA UNESCO DE TORTOSA